BPM berekenen camper (zelfbouw)

Home - BPM berekenen camper (zelfbouw)

Zelf een bedrijfsbus ombouwen tot een camper werd vroeger veel gedaan. Dankzij de hang naar luxe en comfort werd dit in de jaren ‘90 overgenomen door fabrikanten. Toch zien we een trend waarbij de nostalgie van de zelfbouw camper terrein wint. Maar hoe moet je de bmp berekenen voor een zelfbouw camper? Wanneer moet je wel of niet bpm aangifte doen? Wanneer moet je wel of niet bpm afdragen? Hier de uitleg.

Bpm aangifte

In Nederland betaal je bpm wanneer je een motorrijtuig (personenauto, kampeerauto, bestelauto of motor) koopt of importeer en in het kentekenregister laat inschrijven. BPM betaal je één keer. Koop je een nieuw voertuig dan zorgt de verkoper meestal voor registratie in het kentekenregister. Daarom hoef je hiervoor geen bpm aangifte te doen. Bpm is dan onderdeel van de verkoopprijs. Maar ben je van plan om zelf een bestelbus te kopen en deze om te bouwen tot een camper. Dan moet je misschien wel bpm aangifte doen en bpm afdragen. Hoe dit precies werkt leggen we in dit artikel uit.

Stap 1 – Zelfbouw camper of kampeerauto

De meeste mensen kopen een bestelwagen die ze uiteindelijk ombouwen tot een camper. Dit doen ze helemaal zelf of met een inbouwpakket. In beide gevallen spreken we over een zelfbouw camper.

Zakelijk of particulier

Let bij de aanschaf van een bestelbus goed op of deze door de vorige eigenaar zakelijk (grijs kenteken) of particulier is gebruikt. Was de bestelbus die je op het oog hebt al van een particulier, dan hoef je géén bpm meer af te dragen. Dit is al gedaan. Bij zakelijk gebruik zijn de regels anders. Zakelijke gebruikers zijn bij aanschaf van de bestelbus geen bpm verschuldigd. Deze ‘verschuift’ naar de eerstvolgende particuliere koper. Koop jij deze zakelijke bus als particulier dan moet je dus aangifte doen bij de Belastingdienst en bpm betalen. Let op: Dit komt bovenop de aanschaf van een bedrijfswagen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de nieuwwaarde en neemt af met de leeftijd van de bus.

Stap 2 – van bestelbus tot camper

Heb je een bestelwagen gekocht en deze inmiddels omgebouwd tot een camper? Dan kom je bij de volgende stap namelijk de keuring.  Voor goedkeuring tot ‘kampeerauto’ moet een keuring worden aangevraagd.  Iedere camper of kampeerauto moet namelijk voldoen aan de keuringseisen van het RDW en de Belastingdienst.

Keuring tot kampeerauto

Een bestelbus is voor zowel de RDW als de belastingdienst een ander type voertuig dan een camper of kampeerauto. Vandaar ook dat je na het ombouwen van een bestelbus naar camper deze opnieuw moet laten keuren door het RDW. Je moet dan de goedkeuring voor kampeerauto krijgen en voldoen aan de inrichtingseisen kampeerwagen van de RDW en de inrichtingseisen (kampeerauto / camper van de Belastingdienst. De kosten van de keuring en van het nieuwe personenautokenteken met twee kentekenplaten zijn voor de aanvrager. Vrachtwagens zijn een uitzondering. Wie een vrachtwagen ombouwt tot kampeerauto, of daaraan al is begonnen, moet daarover contact met de RDW opnemen.

Bereken kosteloos de rest BPM:

BPM Calculator

Bereken kosteloos de rest BPM


Stap 3 – bpm camper berekenen

Bij de omkeuring van een voertuig op grijs kenteken (zakelijk gebruik) naar camper is de eigenaar van het voertuig BPM-plichtig. Met andere woorden: heb je een bestelwagen gekocht met grijs kenteken, deze omgebouwd tot camper en laten keuren? Dan ben je BPM verschuldigd. De bpm aangifte kan je tot 3 maanden na de RDW-keuring indienen. Daarna moet de keuringsprocedure opnieuw worden gedaan.

Netto catalogusprijs zelfbouw camper

Anders dan bij een personenauto berekent de Belastingdienst de bpm bij een bestelwagen alleen over de netto-catalogusprijs. De CO2-uitstoot laat men buiten beschouwing. De netto-catalogusprijs is de catalogusprijs minus de omzetbelasting (BTW) plus extra opties en accessoires die door de importeur of fabrikant zijn toegevoegd op de datum dat het voertuig voor het eerst in gebruik is genomen.

Bpm berekening op basis van afschrijvingstabel

De basis van de bpm berekening begint met de netto cataloguswaarde. Hiermee kan je het bruto bpm bedrag uitrekenen. Het BPM percentage voor bestelauto omgebouwd tot camper is 37,7%. Het bruto bpm bedrag is de netto cataloguswaarde x het bpm percentage. De uitkomst moet je verhogen met €237,- als het gaat om een dieselmotor. Heb je een benzinemotor dan mag je de uitkomst met €1.283,- verminderen (zie de Belastingdienst.nl).

Te betalen bpm

Het te betalen bpm bedrag bereken = het Bruto bpm bedrag x (100% – afschrijvingspercentage)

Het afschrijvingspercentage vind je op de site van de Belastingdienst.

Voorbeeld berekening:

Netto cataloguswaarde (incl. accessoires en opties) bestelbus met benzinemotor van 5 jaar oud = 20.000,-. Het bpm % = 37,7%
Het bruto bpm bedrag = €20.000,- x 37,7% = €7.540,- te verminderen met €1.283 = €6.257,-

De te betalen bpm = het bruto bpm bedrag – (100% x afschrijving%) = €6.257 – (100%-71%) = € 1.814,53

Voor de eerste 4 jaar en 6 maanden is het afschrijvingspercentage 68%.
– Voor de overige 6 volle maanden is de afschrijving 6 x 0,5%
– In totaal is de afschrijving: 68% + (6 x 0,5%) = 71%

Bpm aangifte formulieren invullen en opsturen

Je hebt nu het te betalen bpm bedrag berekent. Dit is het rest bpm bedrag dat je nog moet betalen. Nu moet je alleen nog het aangifte formulier invullen en opsturen. Als het goed is, ontvang je binnen 8 weken de goedkeuring en het verzoek tot betaling. Zodra de betaling geregeld is, ontvang je een nieuwe kentekencard. Pas daarna mag je de openbare weg op met de camper.

Stap 4 – aanvraag bijzonder tarief

Heb je een nieuw kentekenbewijs ontvangen? Dan is het voertuig nog niet als kampeerauto geregistreerd. Hierdoor berekent de Belastingdienst de maximale motorrijtuigenbelasting door.

Je kan hier snel geld besparen en het voertuig alsnog als kampeerauto registeren. Vul dan het formulier ‘verzoek bijzonder tarief’ in en stuur dit formulier ingevuld en ondertekend retour naar de Belastingdienst. Tijdens het in behandeling zijn van de aanvraag, wordt de motorrijtuigenbelasting stopgezet. Dit wordt later verrekend.

BPM camper vs bestelwagen

De BPM op een bestelwagen verwart men nog wel eens met die van een camper. Bestelauto’s die ouder zijn dan 5 jaar zijn niet meer BPM-plichtig. Koop jij als particulier een bestelwagen die ouder is dan 5 jaar dan geldt dit ook voor jou. Maar let op: deze vrijstelling boven de 5 jaar geldt niet voor een camper of kampeerauto. Een bestelauto die is omgebouwd tot camper is – ook na 5 jaar – wel degelijk BPM-plichtig.

Bpm aangifte uit handen geven

Vind je de hele berekening en het invullen van alle formulieren + benodigde onderbouwingen toch wat ingewikkeld? Weet dat wij een handige GRATIS tool hebben, de BPM calculator. Hiermee bereken je snel een eenvoudig de rest bpm. Wil je ook een ingevuld aangifteformulier voor de Belastingdienst? Dat kan! Voor €69,95 nemen wij de hele aangifte uit handen. Zo heb je – naast de meest voordelige bpm berekening – een officieel ingevuld belasting aangifteformulier. Een simpele tool waarmee je al snel honderden euro’s bespaart.

Bereken kosteloos de rest BPM:

BPM Calculator

Zoek direct contact met team XRAY!


XRAY Nieuws & blog