Auto importeren uit Zwitserland

Home - Auto importeren uit Zwitserland

Wil je een auto importeren uit Zwitserland? Dan is het goed om je even te verdiepen in de materie. Zwitserland is namelijk geen lid van de Europese Unie en daarom is de regel- en wetgeving nét iets anders. Ons advies voor diegene die een auto willen invoeren vanuit dit land: check de aankoop- en invoerprocedure goed. Zo voorkom je verrassingen.

Bereken kosteloos de rest BPM:

BPM Calculator

Geen EU wel EVA

De procedure rondom een import auto uit Zwitserland is iets ingewikkelder dan bijvoorbeeld uit Duitsland. Dit komt omdat Zwitserland geen lid is van de EU. Gelukkig behoort het land wel tot de EVA-landen (samen met IJsland, Noorwegen en Liechtenstein). EVA staat voor Europese Vrijhandels Associatie. Hierdoor gelden er gemeenschappelijke regelingen inzake douanevervoer en dit maakt bijv. de keuring van een auto weer gemakkelijker dan het importeren van een auto buiten de EU/EVA.

Stappen auto invoeren vanuit Zwitserland

Wil je een nieuwe auto wilt kopen of een gebruikte auto importeren uit Zwitserland, dan zijn dit eigenlijk de stappen die je doorloopt:

1. Auto zoeken

De eerste stap is uiteraard dat je een auto vindt die je wilt importeren. Hiervoor kan je naar Zwitserland reizen of online zoeken. De meeste mensen beginnen hun zoektocht online. Er zijn bepaalde (occasion) sites waar je je kan oriënteren, namelijk:

Let op: Een import auto ziet men officieel als occasion als het meer dan 1.000 km op de teller heeft. Meer hierover in het artikel “Import auto officieel ‘occasion’ bij 1.000 km op de teller”.

2. BTW

Zwitserland is geen EU-land, dus ben je verplicht de BTW in Nederland te betalen. Heb je die ook in Zwitserland betaald? Dan is het verstandig om te kijken of je het daar terug kunt vorderen. Meer info lees je op de Belastingdienst site van Zwitserland.

3. Invoerrechten en BTW

Omdat Zwitserland buiten de EU valt, is aangifte voor BTW en invoerrechten verplicht. Voor BTW kan je geen vrijstelling ontvangen. Deze is wel zakelijk aftrekbaar. Voor invoerrechten is het – in bepaalde gevallen – wel mogelijk om vrijstelling te krijgen. Meer hierover in het volgende punt.

4. Vrijstelling invoerrechten

Is de auto gebouwd in een land binnen de E.U. dan kan je een vrijstelling voor de invoerrechten aanvragen. Let op: je moet hiervoor wel de ‘prefentiele oorsprong’ aantonen. Hiervoor moet je een EUR1-document op laten stellen in Zwitserland! Dit doe je voordat de auto op transport gaat naar Nederland. Het EUR1-document laat je bij het inklaren zien.

5. Inklaren auto

Zodra de auto in Nederland aankomt, dien je deze in te klaren. Dit doe je bij een douane-expediteur in Nederland.

Na het inklaren krijg je een invoerdocument.

6. Keuring

De procedure voor het keuren van een Zwitserse auto is nagenoeg gelijk aan die van een auto afkomstig uit landen binnen de EU (bijvoorbeeld Duitsland).

7. Nederlands kenteken aanvragen

Hiervoor ga je naar het gewenste RDW-station (er zijn er 16 in totaal in Nederland). Neem de autopapieren, de keuringspapieren én de auto mee. De auto wordt door het RDW bekeken voor een kentekenopname (de zogenaamde RDW-schouwing; kosten circa 100,- euro).

8. Nieuw kenteken

De RDW neemt je aanvraag voor een nieuw kenteken in behandeling als alles in orde is bij de schouwing. Het kenteken ontvang je echter pas nadat de BPM is betaald.

9. BPM betalen

BPM betalen doe je via de site van de belastingdienst. Dit is een nogal omslachtig en ingewikkeld proces. Het is gemakkelijker om de BPM-aangifte kant en klaar af te geven bij het RDW kantoor.

Een kant en klare BPM-aangifte kunnen wij voor je verzorgen. Klik op de knop ‘BPM berekenen’ en open onze BPM Calculator. Je ziet aan het einde welk BPM bedrag je zou moeten betalen. Klik vervolgens op Aangifteformulier en het compleet ingevulde document kan je afdrukken en opsturen. Voor meer informatie ga je naar onze BPM Import Service pagina.

Heb je de aangifte ingeleverd dan stuurt het RDW kantoor je vervolgens het te betalen BPM bedrag per mail. Maak je dit over dan ontvang je een week later het kenteken voor je nieuwe auto.

Zoek direct contact met team XRAY!


XRAY Nieuws & blog