XRAY Nieuws & blog

Home - XRAY Nieuws & blog - Wijziging forfaitaire afschrijvingstabel per 1 juli 2023

Wijziging forfaitaire afschrijvingstabel per 1 juli 2023

Per 1 juli vindt er een wijziging plaats in de afschrijvingstabel van de Belastingdienst. XRAY heeft deze aanpassing uiteraard doorgevoerd in de applicatie. Buiten de wijziging in de afschrijvingstabel is er tevens een nieuw BPM formulier ook deze is geïntegreerd in onze applicatie.

Forfaitaire afschrijvingstabel

De forfaitaire afschrijvingstabel van de Belastingdienst wordt per 1 juli 2023 aangepast. Dit heeft invloed op zowel import als export.

Import; hier zien wij dat de tabel in de eerste 2 jaar harder afschrijft. Dit kan dus gunstiger zijn omdat een hogere afschrijving een lager BPM bedrag betekent bij import. Natuurlijk is er nog altijd de mogelijkheid gebruik te maken van de XRAY-koerslijst. De koerslijst is in de eerste jaren van een auto de meest gebruikte aangifte methode. Het omslagpunt in vergelijking tot de oude tabel bevindt zich op 24 maanden. Op dit punt zien wij dat de nieuwe tabel minder hard afschrijft. Voor import op basis van de afschrijvingstabel is dit dus minder gunstig.

Export; hier geldt het tegenovergestelde van import. Voor export is een lagere afschrijving gunstiger en zien dat vooral terug bij de export van auto’s ouder dan 24 maanden. Deze verschillen kunnen fors oplopen. Hieronder treft u een aantal voorbeelden;

Mocht u vragen hebben over bovenstaande of andere vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op telefoonnummer; 085-006 0436 of per mail info@xray.nl