XRAY Nieuws & blog

Home - XRAY Nieuws & blog - Restwaardebepaling biedt al 30 jaar houvast

Restwaardebepaling biedt al 30 jaar houvast

Met de toenemende elektrificatie van het Nederlandse wagenpark, de vrije val van de dieselmotor en fabrikanten die openlijk twijfelen aan de toekomst van de verbrandingsmotor, zijn grote veranderingen onvermijdelijk. “Grip krijgen op restwaarde wordt het verschil tussen falen of succes.”

Tom Corduwener van XRAY Automotive Remarketing weet waarover hij praat. XRAY is al een kwart eeuw gespecialiseerd in restwaardebepaling van auto’s. Het team opereert tegenwoordig vanuit een modern en centraal gelegen kantoor in Almere en is drukker dan ooit. “In Nederland ligt de elektrificatie voor op de verwachting. En in september bleek de Tesla Model 3 de bestverkochte auto. Als het percentage elektrische auto’s doorstijgt naar 25 of 35 procent van het wagenpark, wat realistisch is gezien de modellen die op de markt gaan komen, dan gaat deze verschuiving zeker grote gevolgen hebben voor de restwaardes van auto’s met verbrandingsmotor.”

Occasionverkoop
De verschuiving heeft vooral gevolgen voor leasemaatschappijen, om hun grote volume en een looptijd van 3 jaar, maar ook voor autobedrijven met een grotere of kleinere occasionvoorraad. XRAY is daarbij de partner in restwaardebepaling. Occasionverkoop zal voor het dealerbedrijf belangrijker gaan worden, voorspelt Tom Corduwener. “Verkoop en import van gebruikte auto’s stijgen hard. Dus er is vraag. Tegelijk zie je dat een elektrische auto véél minder onderhoud vraagt. Tesla heeft het onderhoud geschrapt. Werkplaatsomzet zal opdrogen, dus zal je als autobedrijf ergens anders rendement mee moeten maken. Juist, occasionverkoop.”

Abonnement
Via een abonnement op de internetapplicatie stelt XRAY zijn restwaardebepalingen beschikbaar aan de markt. De restwaarde kan op kenteken worden opgevraagd, maar voor leasemaatschappijen en fleetowners worden ook hele wagenparken gebenchmarkt. Aansluitend biedt XRAY ook de eigen XRAY BPM calculator waarmee volledige koerslijstaangiftes worden geproduceerd. Een onmisbare tool voor ieder bedrijf wat zich met import bezighoudt. “In 2018 zijn er 150.000 BPM taxaties bij ons opgevraagd en hebben we ruim 60.000 aangifterapporten gemaakt”, vertelt de mede-oprichter van XRAY. “Al sinds 2010 zijn we erkend door de Belastingdienst, wat betekent dat onze calculaties altijd worden geaccepteerd. Geen problemen achteraf, geen naheffingen. En dat ervaren onze klanten als een grote pré ten opzichte van andere meer omstreden (taxatie-rapport) aanbieders.”