XRAY Nieuws & blog

Home - XRAY Nieuws & blog - Heropening RDW-keuringsstations en herstart diensten

Heropening RDW-keuringsstations en herstart diensten

Vanaf maandag 18 mei zijn alle RDW-keuringsstations weer geopend, met uitzondering van keuringsstation Heerenveen. Heerenveen opent 22 mei weer na verbouwingswerkzaamheden. Door de heropening van alle keuringsstations kan de RDW ook de dienstverlening weer uitbreiden met bijvoorbeeld fysieke keuringen op onze keuringsstations.

RDW-Keuringsstation-Rijen

Import voor particulieren

Vanaf 14 mei kunnen particulieren online een afspraak plannen om hun voertuig te importeren. Ook kunnen particulieren weer een afspraak plannen voor alle RDW-diensten, met uitzondering van APK, overschrijven en export.

Plan uw afspraak

Vanaf donderdag 14 mei kunnen afspraken alvast online uw afspraken gepland worden voor alle locaties (inclusief Heerenveen). 

Diensten voor erkenninghouders

Voor erkenninghouders blijft de tijdelijke coronaprocedure voorlopig nog gelden. Dit is om de veiligheid en de 1,5 meter afstand te kunnen blijven garanderen op de RDW keuringsstations. Het is belangrijk dat erkenninghouders geen afspraken plannen op de keuringsstations maar dat de aanvragen via het benodigde webformulier of via de dienst Versnelde Individuele Aanvraag (VIA) plaatsvinden.

Over VIA worden erkenninghouders door de RDW geïnformeerd via email en/of brief. In specifieke gevallen volgt alsnog een aanvullend onderzoek bij een RDW-locatie. De RDW voert daarnaast steekproeven uit om zo de kwaliteit van de voertuigen te controleren. Het is voor erkenninghouders niet toegestaan om voor importkeuringen gebruik te maken van een afspraak op een keuringsstation.

Diensten via andere (erkende) partijen

Er zijn 3 diensten die niet kunnen worden afgenomen bij de RDW keuringsstations:

  • Het exporteren van uw voertuig: hiervoor terecht bij RDW-erkende bedrijven en bij de RDW-balies in Zoetermeer en Veendam; 
  • Het APK keuren van alle voertuigen (behalve gevaarlijke stoffenvervoer en bussen): hiervoor kan men terecht bij het (reguliere) garagebedrijf; 
  • Het overschrijven van een Nederlands voertuig met een Nederlands legitimatiebewijs: hiervoor kunt u terecht bij een kentekenloket.

Doorlooptijd en verwachtingen

De RDW heeft hiermee voor alle diensten een werkbare oplossing. We verwachten nog wel wat aanloopproblemen te moeten oplossen en kunnen ook nog geen duidelijkheid geven over de doorlooptijd van uw aanvraag. Wij vragen daarvoor uw begrip en doen er alles aan om u zo spoedig mogelijk van dienst te zijn.

Veiligheid op keuringsstations

Voor de veiligheid van klanten en de RDW zijn de richtlijnen van het RIVM leidend op alle RDW-keuringsstations. Daarnaast vragen wij aan klanten: 

  • alleen op afspraak naar het keuringsstation te komen;
  • alleen te komen;rekening te houden met de geldende afspraken en
  • de aanwijzingen van de RDW-medewerkers op te volgen.

Bron: RDW.nl