XRAY Nieuws & blog

Home - XRAY Nieuws & blog - Flinke bpm korting bij invoer nieuwe auto met ritje buitenland

Flinke bpm korting bij invoer nieuwe auto met ritje buitenland

Maak een ritje in het buitenland met een hagelnieuwe Mercedes, Porsche, BMW of andere nieuwe auto en ontvang als dank een fikse bpm korting bij het invoeren van de auto. Hoe? Dat lees je hier !

Een uitspraak van de Hoge Raad in september 2018 heeft veel invloed op de bpm heffing van een nieuwe auto. Voor de bpm belasting heffing is namelijk de staat van de auto (nieuw / gebruikt) van belang. Het tijdstip waarop dit bepaald wordt is het moment waarop de auto in Nederland op kenteken wordt gezet.

Dit was dan ook gelijk voor een tweetal bedrijven de maas in de wet!

De twee bedrijven waarover het gaat zijn in Nederland gevestigde bedrijven. Zij kochten ieder een nieuwe auto. Een bedrijf kocht de nieuwe auto in Duitsland, reed er circa 3.000 kilometer mee in Duitsland voordat de auto in Nederland op kenteken werd gezet. Het andere bedrijf kocht een nieuwe auto in Nederland. Vervoerde deze vervolgens naar Duitsland en reed ook daarmee circa 3.000 km in Duitsland voordat ze de auto in Nederland op kenteken zette.

De Hoge Raad besliste in beide zaken dat voor de bpm heffing de staat van de auto bepalend is op het moment dat deze in Nederland op kenteken worden gezet. Omdat er een substantieel aantal kilometers mee gereden was, was er voor de Hoge Raad geen sprake van een nieuwe auto. De Hoge Raad zag beide auto’s als gebruikte auto’s en daarvoor geldt een korting op de verschuldigde bpm.

Bron: Rechtspraak.nl