XRAY Nieuws & blog

Home - XRAY Nieuws & blog - WLTP grondslag nieuwe BPM tarieftabel per 1 juli 2020

WLTP grondslag nieuwe BPM tarieftabel per 1 juli 2020

Het kabinet presenteerde op Prinsjesdag de nieuwe bpm-tarieftabel met als grondslag de WLTP meetmethode. De nieuwe bpm tarieven worden opgenomen in het wetsvoorstel ‘overige fiscale maatregelen 2020’ die 1 juli 2020 in werking treedt. Tot 30 juni 2020 geldt de huidige NEDC meetmethode als grondslag voor bpm berekeningen.

WLTP grondslag bpm tarief 2020

Wat is WLTP?

WLTP staat voor Worldwide harmonised Light Vehicle test Procedure. Dit is een nieuwe meetmethode om het brandstofverbruik, de CO2-uitstoot en de uitstoot van vervuilende stoffen te meten bij personenauto’s. De WLTP is sinds 2017 van kracht is.

Waarom WLTP?

De uitkomsten van de NEDC week steeds meer af van het daadwerkelijke verbruik en de emissies. Vandaar de invoer van een nieuwe – meer realistische – test: de WLTP. Tussen 1 september 2018 en 30 juni 2020 gold er een overgangsregeling, deze stopt per 1 juli 2020.

Lees hier meer over de financiële gevolgen van de WLTP vanaf 1 juli 2020

Invloed op bpm tarief?

Autobezitters moeten bpm betalen aan de overheid. Hoeveel? Dat hangt af van de CO2-uitstoot en de tarieven van de bpm. De WLTP meetmethode is accurater en geeft beter inzicht in het werkelijke verbruik en de CO2-uitstoot van een personenauto. Uit onderzoek van de TNO blijkt dat de CO2-uitstoot met de WLTP meetmethode gemiddeld hoger ligt.

Om de bpm niet te hoog te laten uitkomen worden de CO2-tarieven van de bpm naar beneden bijgesteld. Zo wordt voorkomen dat het gemiddelde bpm bedrag gaat stijgen. Kanttekening is wel dat de bpm bij sommige auto’s kan stijgen en bij sommige auto’s zal dalen. Afhankelijk van de (hogere of lagere) CO2-uitstoot.

Rekenvoorbeeld

De vraag is natuurlijk of het interessant is om de bpm te berekenen op de hogere WLTP waarde of nu nog het voordeel te pakken van de NEDC-waarde?

Hier een voorbeeld van een Opel Mokka 1.4 Turbo automaat:
NEDC-waarde: 162 gr/km
Bruto bpm-bedrag € 15.969, – (tarieven 2020 jan-jun)

WLTP-waarde: 187 gr/km
Bruto bpm-bedrag € € 14.170,00 (voorlopige bpm tarieven 2020 jul-dec)

Zoals je ziet is de meetwaarde van de WLTP aanzienlijk hoger. Het BPM bedrag is echter lager in het tweede gedeelte van dit jaar. Je zou zeggen: wacht met importeren tot de nieuwe bpm-tarieven gelden. Maar ons inziens ligt dit iets genuanceerder en kan het écht per auto verschillen. Dus laat een berekening maken zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wil je dat we je helpen? Geen probleem. Mail of bel ons of stel je vraag via de chat. We helpen je graag!

Lees hier meer over de financiële gevolgen van de WLTP vanaf 1 juli 2020